Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Grapes, banana, juice, and yes: Elements of language in non-human primates

Yıl 2003, Dilbilim Araştırmaları 2003, 99 - 108, 11.07.2016

Öz

Bu makale insan olmayan primatlardaki dil öğelerini araştıran çalışmaları özetlemektedir. Kitap ve makaleler beş ana başlık altında toplanmıştır: sembol kullanma ve gönderi becerileri, dil anlama, dil üretimi ve türe özgü bir yetenek olarak dil. Alanda yapılmış çalışmaların incelenmesinin ardından bu çalışmalara yöneltilen eleştiriler ve eleştirilere verilen cevaplar kısaca özetlenmiştir. Dil yeteneklerinin sadece insanlara özgü olmadığı ve temellerinin değişik hayvan türlerinde bulunduğu sonucuna varılmıştır. Primatların dil becerilerinin çocuklarınkine benzediği, fakat dilbilgisi gelişiminin primatlarda çocuklara kıyasla daha yavaş ve kısıtlı olduğu bulunmuştur. Ek olarak, primatların dil anlama ve üretme becerileri iki yaşındaki çocuklarınkinden ileri gidememektedir. Primatlardaki dil öğelerini araştıran çalışmalar içerdikleri çeşitli sınırlama ve eksiklere rağmen dilin edinimi, gelişimi, ve çevreyle olan ilişkisini irdeleyebilmek için önemli modeller sunmaktadır.

Grapes, banana, juice, and yes: Elem ents of İanguage in non-human primates

Yıl 2003, Dilbilim Araştırmaları 2003, 99 - 108, 11.07.2016

Öz

For years researchers have tried to teach primates İanguage. Although seemingly very successful at fırst, early investigations of primates’ linguistic abilities have generated much controversy and, in a way, disappointment. As syntax was thought to be the most unique component of human İanguage, research naturally focused on the complexity of apes’ symbolic utterances. Yet, vvhen analyzed deeply, in many cases the apes’ utterances turned out to be the repetitions of those of the researchers’. The consequent research on primates abandoned syntax and explored the referential ski 1 İs, İanguage comprehension and İanguage production. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Bilişsel Dilbilim
Yazarlar

Reyhan Furman

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003Dilbilim Araştırmaları 2003

Kaynak Göster

APA Furman, R. (2016). Grapes, banana, juice, and yes: Elem ents of İanguage in non-human primates. Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 14, 99-108.