BibTex RIS Kaynak Göster

Brucellosis in Milk and Milk Products and Its Importance

Yıl 2007, Cilt: 16 Sayı: 1, 58 - 69, 01.03.2007

Öz

Brucellosis, caused by Brucella spp, is a zoonotic disease which is patogenic to human. Brucella spp especially can be host cattle, sheep, goats, water bufalo pigs, dogs, camel, deer, certain poultry and human even tick and some artropod. Brucella spp are very important for public health because, along causing important economical losses, they infect man via milk and milk products of infected animals.

Kaynakça

  • Altan N. 1987. Bruselloz Epidemiyolojisi, 1. Ulusal İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, s: 179185.
  • Altındiş M. 2000. Afyon Bölgesi Besicilerinde Kasaplarda Süt Ürünleri Toplayıcısı ve İmalathanelerinde Çalışanlarda Bruselloz Seropozitifliği. ANKEM dergisi; 14(2): 227.
  • Anonymous. 1966. Hygiene du lait. Geneva: FAO-WHO, seri No:48.
  • Anonymous. 1986. Joint FAO/ WHO Expert Committee on Brucellosis Sixth Report. WHO Techical Report Series, 740, Geneva.
  • Anonymous. 2006. Brucellosis Erişim: http//www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseases info/brucellosis g.htm Erişim tarihi: 08.04.2006.
  • Arda M, Minbay A, Leloğlu N, Aydın N, Kahraman M, Akay Ö, Ilgaz A, İzgür M, Diker. 1978. Özel Mikrobiyoloji. Epidemiyoloji, Bakteriyel ve Mikotik İnfeksiyonlar. Medisan Yayın Serisi, No:26, Ankara.
  • Arda M. 1997. Temel Mikrobiyoloji, Medisan Yayın Serisi, No 25, 490 s.
  • Bastuji BG, Verger JM. 1994. Brucella abortus and Brucella melitensis, The Significance of Pathogenic Microorganisms in Raw milk. Published by International Dairy Federation.Chapter: 12, p:167-185.
  • Baysal B. 1999. Brucella. (eds: Usyaçelebi, Ş.) Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, Ankara, pp: 571-577.
  • Bilgehan H. 1993. Klinik Mikrobiyoloji, Özel Bakteriyoloji ve Bakteri Enfeksiyonları. Barış Yayınları, İzmir, pp:157-168.
  • Bisping W, Amtsberg G. 1988. Colour atlas for The diagnosis of Bacterial Pathogens in Animals. Paul Parey Scientific Publishers, Berlin and Hamburg.
  • Bumin MA. 1981. Kırsal Alanda Brucella Enfeksiyonu İle İlgili Epidemiyolojik Bir Araştırma. Hacettepe Ünv.
  • Cengiz AT. 2000. Bruselloz’dan Korunma ve Tedavi. Bruselloz Sempozyumu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı.
  • Christie AB. 1987. Infectious Diseases of Staphylococcal Enterotoxin in Food. App. Microbilogy.
  • Corbel, MJ, Brinley Morgan WJ. 1984. Genus Brucella, Meyer and Shaw 1920, 173 AI, p. 377-388. In N. R. Krieg, and J. G. Holt (ed.), Bergey's manual of systematic bacteriology, vol. 1. The Williams & Wilkins Co., Baltimore, Md.
  • Corbel MJ. 1984. Properties of Brucella-phages lytic for non-smooth Brucella strains. Developm. 56:55-62.
  • Corbel MJ. 1987. Brucella phages: advances in the development of a reliable phage typing system for smooth and non-smooth Brucella isolates. Ann Inst Pasteur Microbiol. 138(1):70– 75.
  • Corbel MJ. 1997. Brucellosis: an Overview . Emerg İnfect Dis ; 3(2): 213-222.
  • Çetinkaya F, Koç N, Naçar M, Gökahmetoğlu S, Aydın T. 2001. Kayseri Kırsal Alanında Bruselloz Prevalansı ve Tarama Testi Olarak Rose-Bengal Testinin Önemi. TÜBİTAK SBAG2145 (1995023).
  • Davies G, Casey A.1973. The Survival of Brucella abortus In Milk And Milk Products. British Veterinary Journal, 129(4): 345-353.
  • El-Daher N, Na’wast T, Al-Qaderi S. 1990. The Effect of The pH of Various Dairy Products On The Survival And Growth Of Brucella melitensis. Ann Trop Med Parasitoloji, 3(4): 33-37.
  • Ergican E. 2003. Bruselloz’un Laboratuar Tanısı. Çukurova üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek lisans tezi). Adana, 2003.
  • FAO/WHO, 1986. Sixth report of the expert committee on brucellosis. Technical report series 740, Geneva, Switzerland: FAO/WHO. WHO Tech. Rep. Ser. 740:62–63.
  • Gündede Z. 2000. İnsanda Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü (Amerikan Halk Sağlığı Dergisi Resmi Yayını) Yeni Tıp Dergisi.
  • İnal T. 1990. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi, İstanbul, 1108 s.
  • İzgür M. 2000. Hayvancılık ve Brucellosis. Bruselloz Sempozyumu. Ankara Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı.
  • Kasımoğlu A. 2002. Determination of Brucella spp.in Raw milk and Turkish White Cheese in Kırıkkale.Dtsch Tierarztl Wochenschr ;109(7):324-6.
  • Kılıç D, Kurt H, Sözen TS, Kandilci S. 1994. Kan Kültürlerinden İzole Edilen Brucella Grubu Bakterilerin Antibiyotik Duyarlılığı Ve Klinik Yönden Değerlendirilmesi. İnf. Der. 8:59-62.
  • Lucero NE, Foglia L, Ayala SM, Gall D, Nielsen K. 1999. Competetive Enzyme Immunoassay For Diagnosis Of Human Brucellozis. 37(10): 3245-3248.
  • Mert A. 1984. Ankara Yöresinde Pazarlanan Taze Beyaz Peynirlerde Brucella’ların Varlığı Üzerine Araştırma (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Mohsen A. 2000. Molecular Detection of Brucella in Milk Using Polymerase Chain Reaction. Czech J.Food Sci. 18(3): 95-97.
  • Mikolich DJ, Boyce JM. 1990. Brucella Species In: Mandell GL, Douglas RG, Bennet JE, Principles And Practice Of Infectious Diseases. 3rd ed. New York: Churchill Livingstone, p:1735-1741.
  • Radolf JD. 1994. Southwestern İnternal Medicine Conference: Brucellosis. Don’t let It Get Your Goat. Journal of Medical Science. 307(1): 64-75.
  • Roux J. 1989. Brucellosis Hastalığının Halk Sağlığı Yönünden Önemi. Uluslararası Brucellosis Sempozyumu Hayvan Hastalıkları Merkez Araştırma Enstitüsü yayınları, No:9, s:78-83, Pendik–İstanbul.
  • Salata RA. 1988. Brucellozis. Text Book Of Medicine, 18th. Ed. Philederphia, WB. Saunders Comp. pp:1676-1679.
  • Sancak YC, Boynukara B, Yardımcı H. 1993. Van Otlu Peynirlerinde Brucella’ların Varlığı ve Dayanma Süresi Üzerinde Bir Araştırma. Veterianum; 4(1): 1-3.
  • Sarısayın F, Eroğlu M. 1972. Brucella abortus S19 Aşısı ile Aşılı ve Aşısız Sürülerdeki Hayvanlarda Meme İnfeksiyonu Üzerine Çalışma, Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5: 3-8.
  • Sarısayın F, Eroğlu M. 1978. Marmara ve Trakya Bölgesinde Üretilen Tereyağ, Krema (kaymak) ile Bunlardan Yapılan Pasta ve Dondurmanın İnsanlardaki Brucella infeksiyonu Yönünden Rolü. Pendik Veteriner Bakteriyoloji Seroloji Dergisi,10 (1): 22-29.
  • Serpe L, Battisti A, Alfano F, Scaramuzza A, Gallo P. 2000. PCR Determination of Brucella spp. in milk products, Made and Commercialized In The Campania Region. Indian Ailment; 39 (388): 5-7.
  • Sözen TH. 1996. Bruselloz İnfeksiyon Hastalıkları, Ed. Topçu AV, Söyletir G, Doğanay M. Nobel Tıp Kitapevi, s: 486-491, İstanbul.
  • Sümer Z, Sümer H, Poyraz Ö. 2000. Eğerci Beldesi Erişkin Nüfusunda Bruselloz Seropozitifliği. İnfeksiyon Dergisi. 14(1): 65-67.
  • Tantillo G, Di Pinto A, Vergara A, Buonavoglia C. 2001. Polymerase Chain Reaction For The Direct Detection Of Brucella spp. In Milk And Cheese. Journal of Food Protection. 64(2): 164167.
  • Taşçı F. 2003. Ankara’da Tüketime Sunulan Mutfaklık Tereyağı, Krema ve Krem Şantili Pastaların Brucella spp Yönünden İncelenmesi (Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Entitüsü, Ankara.
  • Türütoğlu H, Mutluer B. 2001. Uysal Y.Burdur Bölgesinden Toplanan Süt ve peynirlerin Brucella İnfeksiyonu Yönünden İncelenmesi. TÜBİTAK, VHAG-1599.
  • Yagupsky P. 1999. Minireview: Detection Of Brucella İn Blood Cultures. J. Clin. Microbiol. 37: 3437-3442.
  • Young EJ. 1998. Brucellosis. In: Feigin RD, Cherry JD (eds). Textbook of Pediatric Infectious Disease (4th ed) W.B. Saunders Philadelphia: 1417-1423.
  • Young EJ. 2000. Brucella Species. (G.L. Mandell, J.E. Bennett, and R. Dolin Eds), Priciples And Practice Of Infectious Diseases, 5th Ed. Philadelphia: Churchill-Livingstone, 2386-93.

Süt ve Ürünlerinde Brucellosis ve Önemi

Yıl 2007, Cilt: 16 Sayı: 1, 58 - 69, 01.03.2007

Öz

Brucellosis, hayvanlarda Brucella cinsi bakteriler tarafından oluşan ve insanlar içinde patojen olan bir zoonozdur. Brucella’lar sığır, koyun, keçi, manda, domuz, köpek, deve, geyik başta olmak üzere bazı kemirgenler, kümes hayvanları ve insanlar hatta kene ve bazı arthropodlar için konak olabilirler. Brucella cinsindeki etkenler, evcil hayvanlarda önemli ekonomik kayıplara neden olmaları yanısıra enfekte hayvanların süt ve süt ürünleri ile insanlara bulaştıkları ve enfekte ettikleri için halk sağlığı yönünden önemlidir.

Kaynakça

  • Altan N. 1987. Bruselloz Epidemiyolojisi, 1. Ulusal İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, s: 179185.
  • Altındiş M. 2000. Afyon Bölgesi Besicilerinde Kasaplarda Süt Ürünleri Toplayıcısı ve İmalathanelerinde Çalışanlarda Bruselloz Seropozitifliği. ANKEM dergisi; 14(2): 227.
  • Anonymous. 1966. Hygiene du lait. Geneva: FAO-WHO, seri No:48.
  • Anonymous. 1986. Joint FAO/ WHO Expert Committee on Brucellosis Sixth Report. WHO Techical Report Series, 740, Geneva.
  • Anonymous. 2006. Brucellosis Erişim: http//www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseases info/brucellosis g.htm Erişim tarihi: 08.04.2006.
  • Arda M, Minbay A, Leloğlu N, Aydın N, Kahraman M, Akay Ö, Ilgaz A, İzgür M, Diker. 1978. Özel Mikrobiyoloji. Epidemiyoloji, Bakteriyel ve Mikotik İnfeksiyonlar. Medisan Yayın Serisi, No:26, Ankara.
  • Arda M. 1997. Temel Mikrobiyoloji, Medisan Yayın Serisi, No 25, 490 s.
  • Bastuji BG, Verger JM. 1994. Brucella abortus and Brucella melitensis, The Significance of Pathogenic Microorganisms in Raw milk. Published by International Dairy Federation.Chapter: 12, p:167-185.
  • Baysal B. 1999. Brucella. (eds: Usyaçelebi, Ş.) Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, Ankara, pp: 571-577.
  • Bilgehan H. 1993. Klinik Mikrobiyoloji, Özel Bakteriyoloji ve Bakteri Enfeksiyonları. Barış Yayınları, İzmir, pp:157-168.
  • Bisping W, Amtsberg G. 1988. Colour atlas for The diagnosis of Bacterial Pathogens in Animals. Paul Parey Scientific Publishers, Berlin and Hamburg.
  • Bumin MA. 1981. Kırsal Alanda Brucella Enfeksiyonu İle İlgili Epidemiyolojik Bir Araştırma. Hacettepe Ünv.
  • Cengiz AT. 2000. Bruselloz’dan Korunma ve Tedavi. Bruselloz Sempozyumu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı.
  • Christie AB. 1987. Infectious Diseases of Staphylococcal Enterotoxin in Food. App. Microbilogy.
  • Corbel, MJ, Brinley Morgan WJ. 1984. Genus Brucella, Meyer and Shaw 1920, 173 AI, p. 377-388. In N. R. Krieg, and J. G. Holt (ed.), Bergey's manual of systematic bacteriology, vol. 1. The Williams & Wilkins Co., Baltimore, Md.
  • Corbel MJ. 1984. Properties of Brucella-phages lytic for non-smooth Brucella strains. Developm. 56:55-62.
  • Corbel MJ. 1987. Brucella phages: advances in the development of a reliable phage typing system for smooth and non-smooth Brucella isolates. Ann Inst Pasteur Microbiol. 138(1):70– 75.
  • Corbel MJ. 1997. Brucellosis: an Overview . Emerg İnfect Dis ; 3(2): 213-222.
  • Çetinkaya F, Koç N, Naçar M, Gökahmetoğlu S, Aydın T. 2001. Kayseri Kırsal Alanında Bruselloz Prevalansı ve Tarama Testi Olarak Rose-Bengal Testinin Önemi. TÜBİTAK SBAG2145 (1995023).
  • Davies G, Casey A.1973. The Survival of Brucella abortus In Milk And Milk Products. British Veterinary Journal, 129(4): 345-353.
  • El-Daher N, Na’wast T, Al-Qaderi S. 1990. The Effect of The pH of Various Dairy Products On The Survival And Growth Of Brucella melitensis. Ann Trop Med Parasitoloji, 3(4): 33-37.
  • Ergican E. 2003. Bruselloz’un Laboratuar Tanısı. Çukurova üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek lisans tezi). Adana, 2003.
  • FAO/WHO, 1986. Sixth report of the expert committee on brucellosis. Technical report series 740, Geneva, Switzerland: FAO/WHO. WHO Tech. Rep. Ser. 740:62–63.
  • Gündede Z. 2000. İnsanda Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü (Amerikan Halk Sağlığı Dergisi Resmi Yayını) Yeni Tıp Dergisi.
  • İnal T. 1990. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi, İstanbul, 1108 s.
  • İzgür M. 2000. Hayvancılık ve Brucellosis. Bruselloz Sempozyumu. Ankara Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı.
  • Kasımoğlu A. 2002. Determination of Brucella spp.in Raw milk and Turkish White Cheese in Kırıkkale.Dtsch Tierarztl Wochenschr ;109(7):324-6.
  • Kılıç D, Kurt H, Sözen TS, Kandilci S. 1994. Kan Kültürlerinden İzole Edilen Brucella Grubu Bakterilerin Antibiyotik Duyarlılığı Ve Klinik Yönden Değerlendirilmesi. İnf. Der. 8:59-62.
  • Lucero NE, Foglia L, Ayala SM, Gall D, Nielsen K. 1999. Competetive Enzyme Immunoassay For Diagnosis Of Human Brucellozis. 37(10): 3245-3248.
  • Mert A. 1984. Ankara Yöresinde Pazarlanan Taze Beyaz Peynirlerde Brucella’ların Varlığı Üzerine Araştırma (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Mohsen A. 2000. Molecular Detection of Brucella in Milk Using Polymerase Chain Reaction. Czech J.Food Sci. 18(3): 95-97.
  • Mikolich DJ, Boyce JM. 1990. Brucella Species In: Mandell GL, Douglas RG, Bennet JE, Principles And Practice Of Infectious Diseases. 3rd ed. New York: Churchill Livingstone, p:1735-1741.
  • Radolf JD. 1994. Southwestern İnternal Medicine Conference: Brucellosis. Don’t let It Get Your Goat. Journal of Medical Science. 307(1): 64-75.
  • Roux J. 1989. Brucellosis Hastalığının Halk Sağlığı Yönünden Önemi. Uluslararası Brucellosis Sempozyumu Hayvan Hastalıkları Merkez Araştırma Enstitüsü yayınları, No:9, s:78-83, Pendik–İstanbul.
  • Salata RA. 1988. Brucellozis. Text Book Of Medicine, 18th. Ed. Philederphia, WB. Saunders Comp. pp:1676-1679.
  • Sancak YC, Boynukara B, Yardımcı H. 1993. Van Otlu Peynirlerinde Brucella’ların Varlığı ve Dayanma Süresi Üzerinde Bir Araştırma. Veterianum; 4(1): 1-3.
  • Sarısayın F, Eroğlu M. 1972. Brucella abortus S19 Aşısı ile Aşılı ve Aşısız Sürülerdeki Hayvanlarda Meme İnfeksiyonu Üzerine Çalışma, Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5: 3-8.
  • Sarısayın F, Eroğlu M. 1978. Marmara ve Trakya Bölgesinde Üretilen Tereyağ, Krema (kaymak) ile Bunlardan Yapılan Pasta ve Dondurmanın İnsanlardaki Brucella infeksiyonu Yönünden Rolü. Pendik Veteriner Bakteriyoloji Seroloji Dergisi,10 (1): 22-29.
  • Serpe L, Battisti A, Alfano F, Scaramuzza A, Gallo P. 2000. PCR Determination of Brucella spp. in milk products, Made and Commercialized In The Campania Region. Indian Ailment; 39 (388): 5-7.
  • Sözen TH. 1996. Bruselloz İnfeksiyon Hastalıkları, Ed. Topçu AV, Söyletir G, Doğanay M. Nobel Tıp Kitapevi, s: 486-491, İstanbul.
  • Sümer Z, Sümer H, Poyraz Ö. 2000. Eğerci Beldesi Erişkin Nüfusunda Bruselloz Seropozitifliği. İnfeksiyon Dergisi. 14(1): 65-67.
  • Tantillo G, Di Pinto A, Vergara A, Buonavoglia C. 2001. Polymerase Chain Reaction For The Direct Detection Of Brucella spp. In Milk And Cheese. Journal of Food Protection. 64(2): 164167.
  • Taşçı F. 2003. Ankara’da Tüketime Sunulan Mutfaklık Tereyağı, Krema ve Krem Şantili Pastaların Brucella spp Yönünden İncelenmesi (Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Entitüsü, Ankara.
  • Türütoğlu H, Mutluer B. 2001. Uysal Y.Burdur Bölgesinden Toplanan Süt ve peynirlerin Brucella İnfeksiyonu Yönünden İncelenmesi. TÜBİTAK, VHAG-1599.
  • Yagupsky P. 1999. Minireview: Detection Of Brucella İn Blood Cultures. J. Clin. Microbiol. 37: 3437-3442.
  • Young EJ. 1998. Brucellosis. In: Feigin RD, Cherry JD (eds). Textbook of Pediatric Infectious Disease (4th ed) W.B. Saunders Philadelphia: 1417-1423.
  • Young EJ. 2000. Brucella Species. (G.L. Mandell, J.E. Bennett, and R. Dolin Eds), Priciples And Practice Of Infectious Diseases, 5th Ed. Philadelphia: Churchill-Livingstone, 2386-93.
Toplam 47 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Dilek Keskin

Sevil Toroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

AMA Keskin D, Toroğlu S. Süt ve Ürünlerinde Brucellosis ve Önemi. aktd. Mart 2007;16(1):58-69.