Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

SİVAS’TAN İKİ MASAL KİTABI BİRDEN: 40 GÜN 40 GECE -KAYNAĞINDAN TÜRK MASALLARI- ve TINGIR MINGIR -KAYNAĞINDAN SİVAS MASALLARI-

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 1, 185 - 189, 28.04.2021

Öz

Üzerinde fazla sayıda araştırma yapılmış bir tür olan masal, Türk halk edebiyatının anlatmaya dayalı türleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Masal, sözlü edebiyat ürünleri içerisinde araştırmacıların dikkatini en çok çeken türlerden biri olmuştur.
On dokuzuncu yüzyıl halk bilimi çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda, masalların sadece metin merkezli yapısal incelemelere tabi tutularak, içinde oluştuğu sosyal çevre ve şartlardan bağımsız olarak ele alındığı görülmektedir. Ancak yirminci yüzyılın ikinci yarısında bağlam merkezli kuramların gelişmesi ile birlikte masal metinlerinin icra sırasında anlatıcı, dinleyici, anlatıldığı zaman ve mekân gibi farklı değişkenlerden etkilenerek şekillendiği gözlemlenmiş ve bu metinleri bağlamları ile birlikte incelemenin önemine vurgu yapılmıştır. Bu bağlamda, günümüzde pek çok masal araştırması kaleme alınmakta; ayrıca bu araştırmalara kaynaklık edecek derleme çalışmaları da yayımlanmaktadır. Bahsedilen derleme çalışmalarından biri Ayşe Benek Kaya ve Dr. Serhat Sabri Yılmaz tarafından hazırlanan 40 Gün 40 Gece (Kaynağından Türk Masalları) adını taşıyan kitap; diğeri ise Ayşe Benek Kaya tarafından hazırlanan Tıngır Mıngır (Kaynağından Sivas Masalları) adlı çalışmadır.

Kaynakça

  • SAKAOĞLU, Saim (2002). Gümüşhane ve Bayburt Masalları. Ankara: Akçağ Yayınları.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eser İnceleme
Yazarlar

Nükte Sevim Derdiçok 0000-0002-3020-3226

Yayımlanma Tarihi 28 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Derdiçok, N. S. (2021). SİVAS’TAN İKİ MASAL KİTABI BİRDEN: 40 GÜN 40 GECE -KAYNAĞINDAN TÜRK MASALLARI- ve TINGIR MINGIR -KAYNAĞINDAN SİVAS MASALLARI-. Folklor Akademi Dergisi, 4(1), 185-189.