Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

ADAM ÖLDÜREN KADINLARA FARKLI BİR PERSPEKTİFTEN BAKIŞ

Yıl 2020, Sayı: 6, 154 - 168, 28.12.2020
https://doi.org/10.48131/jscs.817843

Öz

Adam öldürme suçu her ne kadar çoğunlukla erkeklerin işlediği bir suç gibi görünse de kadınlar da suç istatistiklerinde az olmakla birlikte bu suçu işlemektedir. Sosyal hizmet ve sosyoloji gibi suçlulukla ilgilenen sosyal bilim mesleklerinde kadın suçluluğu ve bu duruma ek olarak adam öldüren kadınlar ile ilgili araştırmalar oldukça sınırlıdır. Yapılan araştırmalar ve gazetelerde adam öldüren kadınlar ile ilgili çıkan haberlerde kadınların çoğunlukla eşlerini, sevgililerini ve kendilerine tecavüz eden kişileri öldürdükleri görülür. Bu duruma ek olarak sayıları az olmakla beraber çocuklarını öldüren kadınlar da mevcuttur. Bu durum kadınların adam öldürme suçunu büyük ölçüde birinci dereceden tanıdıklarına karşı işledikleri görüşünü destekler. Kadınların adam öldürme nedenlerine bakıldığında ise bu eylemin arkasında travmatik şiddet geçmişinin olduğu görülmektedir. Her ne kadar kadınlara ilk tutuklanmanın ardından sağlık muayenesinde cezai ehliyetlerinin olduğuna dair verilse de yıllarca yaşadıkları travmanın sonucu kadınlar bu eylemi gerçekleştirmektedir. Her gün eşleri, sevgilileri tarafından şiddet görüp, sokaklarda öldürülen, yine sadece boşanmak istedikleri için sonu ölümle biten hayatta kalma savaşında kadınlara ya ölmek ya da öldürülmek seçenek olarak sunulmaktadır. Bu durumda adam öldüren kadın suçlu mudur yoksa kurban mı?
Türk Ceza Kanununda bu sorunun cevabı birkaç istisna dışında oldukça net iken sosyal hizmet gibi insan odaklı ve her koşulda insana değer veren bir disiplinde bu sorunun cevabı oldukça zordur.
Adam öldürme gibi önemli suçun nedeninin tek bir nedene bağlanamayacağı açıktır. Özellikle Kriminoloji alanında adam öldüren kadınların bu suçu işleme nedenleri ile ilgili pek çok kuram ve açıklama vardır. Bu çalışmada ise kuramlar ve kadınların adam öldürme nedenlerine ilişkin görüşler kadınların suç mu yoksa kurban mı olduğunu düşündürerek incelenmeye çalışılacaktır.

Kaynakça

  • Akgün, R. (2017). Adam Öldüren kadınları suça götüren nedenler ve Cezaevi Sürecinin incelenmesi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Akgün, R. (2019). Adam Öldüren Kadınlar. Ankara: Nika Yayınevi.
  • Ball Rokeach SJ (1973). Values and violence: A test of the subculture of violence thesis. American Sociological Review, 38(6):736-749.
  • Bennett, D., Ogloff, J., Mullen, P., & Thomas, S. (2012). A study of psychotic disorders among female homicide offenders. . Psychology, Crime and Law, 231-243.
  • Bourget, D., & Bradford, J. (1990). Homicidal Parents. Can J Psychiatry, 233-238.
  • Botelho M, Gonçalves RA (2016). Why do people kill? A cri- tical review of the literature on factors associated with homicide. Aggression and Violent Behavior, 26: 9–15.
  • Browne A (1987). When Women Kill. New York: The Free Press.
  • Burgess Proctor A (2009). Intersections of race, class, gender, and crime future directions for feminist criminology. Feminist Criminology, 1(1): 27-47.
  • Burke, L. (2003). The İmpact of Maternal Depresssion on Familial Releationships. International Review of Psychiatry, 243-255.
  • Corey G (2008). Psikolojik Danışma Kuram ve Uygulamaları. Çev:T. Ergene, Ankara: Metis Yayınları . Chesney Lınd M (2006). Patriarchy, crime, and justice feminist criminology in an era of backlash. Feminist Criminology,1(1): 6-26.
  • Coyle, A. (2002). Cezaevi Yönetimine İnsan Hakları Göz Önüne Alan Bir Yaklaşım. London: Uluslararası Cezaevi Araştırmaları Merkezi.
  • Daly, K. (1992, 2). Women's pathways to felony court: Feminist theories of lawbreaking and problems of representation. Southern California review of law and women's studies, s. 11-52.
  • Dolu, O. (2011). Suç Teorileri Teori, Araştırmada ve Uygulama Kriminoloji. Ankra: Seçkin Yayınevi.
  • Dökmen, Z.Y. (2015). Toplumsal Cinsiyet, Sosyal Psikolojik Açıklamalar. Ankara: Remzi Kitabevi.
  • England, C. (2007). The Battered Women’s Syndrome: A History and Interpretation of the. Vanderbilt Undergraduate Research Journal, 1, 1-12.
  • Eurostat. (2020, 04 24). Prisoners by age and sex number and rate for the relevant sex and age groups[crim_pris_age]. Eurostat Statistics Explained: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained adresinden alınmıştır
  • Friedman, S. H., & Resnick, P. (2007). Child murder by mothers: patterns and prevention. World Psychiatry, 137-141.
  • Gürtuna, O. (2009). Cezaevinde kadın olmak ve cezaevinin kadın bakış açısıyla sosyolojik değerlendirmesi: Ankara Sincan kadın kapalı cezaevi örneği. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İçli TG, Öğün A., & Özcan N (1995) Ailede kadına karşı şiddet ve kadın suçluluğu. Ankara: TC Devlet Bakanlığı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • James S (2000). African-American and white female homicide offenders: women who kill intimate partners versus non-intimate partners in Chicago between 1980-1995. Degree of Doctor of Philosophy, Western Michigan University.
  • Jensen, V. (2001). Why Women Kill. London: Lynne Rienner Publishers, Inc.
  • Kadın Cinayetlerini Durduracagiz Platformu. (2019). Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2019 Raporu. İstanbul: Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu.
  • Kochan, D. (1989). Beyond the Battered Woman Syndrome: An Argument for the Development of New Standards. Hastings Women’s Law, 1, 89-115.
  • Laporte, L., Poulin, B., Marleau, J., Roy, R., & Webanck, T. (2003). Filicidal Women: Jail or Psychiatric Ward?Can J Psychiatry, 48(2), 94-98.
  • Lind, M. C. (2006). Patriarchy, Crime, and Justice. Feminist Criminology, I(I), 6-26.
  • McMahon, M. (2013). Homicide, self-defence and the (inchoate). Criminal law journal , 79-98.
  • Merlo, V., & Pollok, M. (2006). Women, Law and Social Control. USA: Person Educatİon.
  • O'Donovan, K. (1991). Defences for Battered Women Who Kill. Journal of Law and Society, 219-240.
  • Ogle, R., & Jacobs, S. (2002). Self-Defense And Battered Women Who Kill A New Framework. USA: An imprint of greenwood publisihing group.
  • Owen, B. (1998). In the mix: Struggle and survival in a woman’s prison. Albany: State University of New York Press.
  • Paulson, J., Dauber, S., & Leifeman, J. (2006). Individual and Combined Effects of Postpartum Depression in Mothers and Fathers on Parenting Behavior. Pediatrics, s. 659-668.
  • Resnick, P. J. (1969). Child murder by parents: A psychiatric review of filicide. The American Journal of Psychiatry, 325–334. Resnick, S. H. (2007). Child murder by mothers: patterns and prevention. World Psychiatry, 137–141.
  • Singh. (2008). The Subculture of Violence. A. M. Randy Seepersad (Eds.), The Root Causes of Youth Violence: A Review of Major Theoretical Perspectives. Toronto: Ontoria.
  • TCK. (2004). Türk Ceza Kanunu Mevzuatı. TC Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/ adresinden alınmıştır.
  • Unodc. (2019). Global Study On Homicide Gender-related killing of women and girls . Vienna: United Nations.
  • Walker LEA (2000). The Battered Women Syndrome.2ed Edition, USA: Sipringer Publishing Company.
  • Wallace A (1986). Homicide: The Social Reality. Sydney: New South Wales Bureau of Crime Statistics and Research.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rumeysa Akgün 0000-0003-4226-2191

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 29 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Akgün, R. (2020). ADAM ÖLDÜREN KADINLARA FARKLI BİR PERSPEKTİFTEN BAKIŞ. Toplum Ve Kültür Araştırmaları Dergisi(6), 154-168. https://doi.org/10.48131/jscs.817843

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.

Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.

Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.