Araştırma Makalesi

Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine

Cilt: 4 1 Ocak 1993
  • Eser Erguvanlı Taylan
PDF İndir
TR

Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine

Öz

 Görünüş , zaman ve kip gibi eylem ile ilgili ulamlardan biridir. Anlam açısından birbirleriyle bağlantılı olan bu üç ulam , her zaman ayrı biçimbirimler ile aktarılmamaktadır. Özellikle, zaman ve görünüş anlamsal yakınlıkları nedeniyle birçok dilde aynı gösterge ile ifade edilmektedir. Örneğin, bir Slav dili olan Rusça görünüşü eylem üzerinde zamandan farklı bir ek ile göstermekte, Türkçe ise aynı ek ile hem görünüş hem de zamanı aktarmaktadır. Bu üç ulamın Türkçe'de eylem çekimlerinde biçimlenişi çok karmaşık ve aynı zamanda da çok ilginçtir. Zaman, görünüş ve kip ulamları, yantümcelerin kurulmasında ve tanımlanmasında da önemli bir yer tutar. Bu yazı, bazı yantümce yapılarını (belirteç ve tümleç tümceciklerini) söz konusu üç ulam çerçevesinde ele alarak, zamanı da içeren görünüş ile kip karşıtlığının yantümcelerde nasıl biçimlendiğini göstermek amacındadır.

 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Comrie, B., 1976. Aspect, Cambridge: Cambridge University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Eser Erguvanlı Taylan
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 1993

Gönderilme Tarihi

4 Şubat 2017

Kabul Tarihi

4 Şubat 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1993 Cilt: 4

Kaynak Göster

APA
Erguvanlı Taylan, E. (1993). Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine. Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 4, 161-171. https://izlik.org/JA23NZ74DZ
AMA
1.Erguvanlı Taylan E. Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine. JLR. 1993;4:161-171. https://izlik.org/JA23NZ74DZ
Chicago
Erguvanlı Taylan, Eser. 1993. “Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine”. Dilbilim Araştırmaları Dergisi 4 (Ocak): 161-71. https://izlik.org/JA23NZ74DZ.
EndNote
Erguvanlı Taylan E (01 Ocak 1993) Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine. Dilbilim Araştırmaları Dergisi 4 161–171.
IEEE
[1]E. Erguvanlı Taylan, “Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine”, JLR, c. 4, ss. 161–171, Oca. 1993, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23NZ74DZ
ISNAD
Erguvanlı Taylan, Eser. “Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine”. Dilbilim Araştırmaları Dergisi 4 (01 Ocak 1993): 161-171. https://izlik.org/JA23NZ74DZ.
JAMA
1.Erguvanlı Taylan E. Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine. JLR. 1993;4:161–171.
MLA
Erguvanlı Taylan, Eser. “Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine”. Dilbilim Araştırmaları Dergisi, c. 4, Ocak 1993, ss. 161-7, https://izlik.org/JA23NZ74DZ.
Vancouver
1.Eser Erguvanlı Taylan. Türkçede -DIK Ekinin Yantümcelerdeki İşlevi Üzerine. JLR [Internet]. 01 Ocak 1993;4:161-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23NZ74DZ