Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi

Volume: 20 Number: 1 July 11, 2016
  • Firdevs Karahan
TR

Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi

Abstract

Çatışmalar, zıtlıklar, polemikler ve tartışmalar olarak adlandırabileceğimiz bireyler arası anlaşmazlığı gösteren konuşma olaylarını iletişim biçimleri arasında saymak olasıdır. Bir diğer deyişle, katılımcı (a) bu iletişim çeşidinin kuralları ve kendi amaçları doğrultusunda seçtiği dilbilimsel yapıları kullanmakta; (b) bu iletişim biçiminin dilsel ya da edimsel biçimlerini uygulamaktadır. Anlaşmazlık gösteren konuşmaları incelemeye yönelik olan bu çalışmada, çatışma içerikli söylemin nasıl sürdürüldüğüne ilişkin olarak çalışmanın yöntemi ve veri tabanı oluşturulmuştur. Çalışmanın veri tabanını “Çırak” (orijinal adı “The Apprentice”) adlı televizyon programından rastgele seçilmiş beş bölümden derlenen ve yazıya dökülen anlaşmazlık gösteren konuşmalar oluşturmaktadır. Bu konuşmalar, rekabetçi bir ortamda kullanılan dilin doğasına analitik bir yaklaşım temel alınarak, program içerisinde katılımcıların kişisel etkileri oluşturmak için kullandıkları (a) adım çeşitleri, (b) anlaşmazlık gösteren dilsel ifadelerin çeşitleri ve (c) katılımcıların takip ettikleri iletişimsel ilkeler açısından incelenmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Firdevs Karahan

Publication Date

July 11, 2016

Submission Date

July 11, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 20 Number: 1

APA
Karahan, F. (2016). Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi. Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 20(1), 11-34. https://izlik.org/JA83FC99DM
AMA
1.Karahan F. Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi. JLR. 2016;20(1):11-34. https://izlik.org/JA83FC99DM
Chicago
Karahan, Firdevs. 2016. “Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi”. Dilbilim Araştırmaları Dergisi 20 (1): 11-34. https://izlik.org/JA83FC99DM.
EndNote
Karahan F (July 1, 2016) Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi. Dilbilim Araştırmaları Dergisi 20 1 11–34.
IEEE
[1]F. Karahan, “Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi”, JLR, vol. 20, no. 1, pp. 11–34, July 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83FC99DM
ISNAD
Karahan, Firdevs. “Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi”. Dilbilim Araştırmaları Dergisi 20/1 (July 1, 2016): 11-34. https://izlik.org/JA83FC99DM.
JAMA
1.Karahan F. Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi. JLR. 2016;20:11–34.
MLA
Karahan, Firdevs. “Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi”. Dilbilim Araştırmaları Dergisi, vol. 20, no. 1, July 2016, pp. 11-34, https://izlik.org/JA83FC99DM.
Vancouver
1.Firdevs Karahan. Bireyler Arasında Çatışma İçerikli Konuşmaların Söylem Çözümlemesi. JLR [Internet]. 2016 Jul. 1;20(1):11-34. Available from: https://izlik.org/JA83FC99DM