EN
TR
Türk İşaret Dilinde Çoklu Eylemlere İlişkin Bir Sınıflandırma Önerisi
Öz
Eylem çoğulluğu, yineleme belirteçlerinin kullanımıyla sözcüğe anlamsal boyutta çoğulluk ve dağılım gibi bilgilerin kodlanmasıyla meydana gelen bir dilbilgisel kategoridir. Bu belirteçlerin dağılım kodlamasının, kişi, sayı, yer ve zaman içerebildiği görülmektedir. Güncel çalışmalarda, çoklu eylem konusu üzerine bir eğilim bulunmasına rağmen kapsamlı bir eylem çoğulluğu sınıflandırması bulunmamaktadır. Bu çalışmada, TİD’de eylem çoğulluğu olgusuna dair yapısal ve işlevsel açıdan bulgulara dayalı ve derlem tabanlı bir eylem çoğulluğu sınıflandırması ortaya konmaya çalışılacaktır. Yapısal açıdan bakıldığında TİD’de, bağımsız, el dışı ve birleşimsel olarak farklı eylem çoğulluğu belirleyicileri bulunmaktadır. Bağımsız türler; /-TEK/, /-YAY/, /-DEĞ/ ve /-2EL/ eylem çoğulluğu belirleyicilerinden oluşmaktadır. El dışı türler ise /-YŞ/ ve /-BK/ eylem çoğulluğu belirleyicilerini içermektedir. Birden fazla belirleyici içeren birleşimsel türde ise, /-TEK + YAY/, /-TEK + 2EL/, /-YAY + 2EL/, /-TEK + BK/, /TEK + YŞ/, /-DEĞ + YŞ/, /-DEĞ + BK/, /-YAY + BK/ ve /-YAY + YŞ/ eylem çoğulluğu belirleyicileri bulunmaktadır. İşlevsel açıdan ele alındığında ise Kuhn ve Aristodemo (2017)’nin ortaya koyduğu anlamsal sınıflandırma temelinde incelendiğinde, TİD’de eylem çoğulluğu belirleyicileri, tek türün yanı sıra, (a) ve (b), (b) ve (c) ya da üç türün hepsinin kodlanmasını sağlayabilmektedir. Diğer işaret dilleriyle karşılaştırıldığında, TİD’de el dışı biçimbirimlerin de eylem çoğulluğu belirleyicisi olarak ele ait biçimbirimler kadar etkili olduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksan, Y., & Aksan, M. (2008). A typology of pluractional forms in Turkish. In Essays on Turkish Linguistics: Proceedings of the 14th International Conference on Turkish Linguistics, August 6-8 (p. 33).
- Börstell , C. (2011). Revisiting Reduplication. Toward a Description of Reduplication in Predicative Signs in Swedish Sign Language. Stockholm.
- Börstell, C., Lepic, R., & Belsitzman, G. (2016). Articulatory plurality is a property of lexical plurals in sign language. Lingvisticæ Investigationes, 39(2), 391-407.
- Brooks, B. (1991). Pluractional verbs in African languages. Afrikanische Arbeitspapiere, 28, 157-168.
- Cabredo-Hofherr, P. C., & Laca, B. (Eds.). (2012). Verbal plurality and distributivity (Vol. 546). Walter de Gruyter.
- Collins, C. (2001). Aspects of plurality in ǂHoan. Language, 456-476.
- Couvee, S., & Pfau, R. (2018). Structure and grammaticalization of serial verb constructions in Sign Language of the Netherlands—A corpus-based study. Frontiers in psychology, 9, 993.
- Crevels, E. I. (2006). Verbal number in Itonama.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Dil Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
4 Ekim 2021
Kabul Tarihi
27 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 33 Sayı: 1
